Nabór na wolne stanowisko urzędnicze

zdjęcie poglądowe (pexels.com)

Wymagane dokumenty: list motywacyjny, życiorys, kserokopie dokumentów potwierdzających wykształcenie i kwalifikacje, kserokopie świadectw pracy …

Dyrektor Miejsko – Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Gryfowie Śląskim ogłasza nabór na wolne stanowisko urzędnicze – asystent rodziny (na zastępstwo).

1. Wymagania niezbędne:

1. wykształcenie wyższe na kierunku pedagogika, psychologia, socjologia, nauki o rodzinie lub praca socjalna lub
  2. wykształcenie wyższe na dowolnym kierunku uzupełnione szkoleniem z zakresu pracy z dziećmi lub rodziną i udokumentowany co najmniej roczny staż pracy z dziećmi lub rodziną lub studiami podyplomowymi obejmującymi zakres programowy szkolenia określony na podstawie art 12 ust. 3 ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej oraz udokumentowany co najmniej roczny staż pracy z dziećmi lub rodziną lub
  3. wykształcenie średnie lub średnie branżowe i szkolenie z zakresu pracy z dziećmi lub rodziną, a także udokumentowany co najmniej 3-letni staż pracy z dziećmi lub rodziną;

2. Wymagania dodatkowe:

Wskazane doświadczenie w pracy w charakterze asystenta rodziny lub w placówkach opiekuńczo- wychowawczych lub Powiatowym Centrum Pomocy Rodzinie.

3. Zakres wykonywanych zadań na stanowisku:

• Opracowanie i realizacja planu pracy z rodziną we współpracy z członkami rodziny i w konsultacji z pracownikiem socjalnym.
  • Opracowanie, we współpracy z członkami rodziny i koordynatorem rodzinnej pieczy zastępczej, planu pracy z rodziną, który jest skoordynowany z planem pomocy dziecku umieszczonemu w pieczy zastępczej. Udzielanie pomocy rodzinom w poprawie ich sytuacji życiowej, w tym w zdobywaniu umiejętności prawidłowego prowadzenia gospodarstwa domowego.
  • Udzielanie pomocy rodzinom w rozwiązywaniu problemów socjalnych.
  • Udzielanie pomocy rodzinom w rozwiązywaniu problemów psychologicznych.
  • Udzielanie pomocy rodzinom w rozwiązywaniu problemów wychowawczych z dziećmi.
  • Wspieranie aktywności społecznej rodzin. Motywowanie członków rodzin do podnoszenia kwalifikacji zawodowych.
  • Udzielanie pomocy w poszukiwaniu, podejmowaniu i utrzymywaniu pracy zarobkowej.
  • Motywowanie do udziału w zajęciach grupowych dla rodziców, mających na celu kształtowanie prawidłowych wzorców rodzicielskich i umiejętności psychospołecznych.
  • Udzielanie wsparcia dzieciom, w szczególności poprzez udział w zajęciach psychoedukacyjnych. Podejmowanie działań interwencyjnych i zaradczych w sytuacji zagrożenia bezpieczeństwa dzieci i rodzin.
  • Prowadzenie indywidualnych konsultacji wychowawczych dla rodziców i dzieci.
  • Prowadzenie dokumentacji dotyczącej pracy z rodziną.
  • Dokonywanie okresowej oceny sytuacji rodziny, nie rzadziej niż co pół roku. Monitorowanie funkcjonowania rodziny po zakończeniu pracy z rodziną.
  • Sporządzanie, na wniosek sądu, opinii o rodzinie i jej członkach.
  • Współpraca z jednostkami administracji rządowej i samorządowej, właściwymi organizacjami pozarządowymi oraz innymi podmiotami i osobami specjalizującymi się w działaniach na rzecz dziecka i rodziny.
  • Współpraca z zespołem interdyscyplinarnym lub grupą roboczą lub innymi podmiotami, których pomoc przy wykonywaniu zadań uzna za niezbędną.
  • Korespondencja z innymi Ośrodkami oraz instytucjami (PCPR, Sądy, KP itp.).
  • Prowadzenie obowiązującej dokumentacji wg zaleceń Kierownika przede wszystkim: sporządzanie okresowej sytuacji rodziny każdorazowo, zawieranie w planie pracy przewidywanych efektów i terminów realizacji zadań
  • Praca z rodziną biologiczną dzieci umieszczonych w placówkach i rodzinach zastępczych w celu powrotu dzieci do biologicznych rodziców w przypadkach rokujących poprawę sytuacji życiowej, rodzinnej.

4. Wymagane dokumenty:

1. list motywacyjny;
  2. życiorys-curriculum vitae;
  3. kserokopie dokumentów potwierdzających wykształcenie i kwalifikacje (poświadczone przez kandydata za zgodność z oryginałem);
  4. kserokopie świadectw pracy (poświadczone przez kandydata za zgodność z oryginałem); 5) kserokopie dokumentów potwierdzających posiadanie uprawnień (poświadczone przez kandydata za zgodność z oryginałem);
  5. oświadczenie o niekaralności;
  6. oświadczenie o pełnej zdolności do czynności prawnych i korzystaniu z pełni praw publicznych; wypełniony kwestionariusz osobowy.

Wymagane dokumenty aplikacyjne należy składać do 20 października 2023 r. Dodatkowe informacje można uzyskać pod numerem telefonu: 75 78 13 781

4 KOMENTARZE

1. List motywacyjny….kto tej formy dokumentu aplikacyjnego jeszcze używa? Polskie urzędy zatrzymały się jakieś 20-30 lat wstecz……

“Bardzo chcem u was pracować ponieważ aczkolwiek pracy nie mam a nie bende w biedronce towaruf cienszkich układać. Nie mam szkoly skonczonej ale bardzo chcem pracować u was i siem mogem nauczyć”

NAPISZ KOMENTARZ

Please enter your comment!