Polityka Cookies

DANE OSOBOWE
 

§1. WSTĘP

25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako "RODO", "ORODO", "GDPR" lub "Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować Cię o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich się to odbywa.

 

§2.ADMINISTRATOR

Administratorami Twoich danych będzie wydawca Serwisu: Lwówecki.info Anna Kowalska, z siedzibą: 59-610 Wleń, ul. Jana Pawła II 14a/18, NIP: 616-128-87-71, Regon: 362518179, , który świadczony usługi drogą elektroniczną oraz przechowuje i uzyskuje dostęp do informacji w Urządzeniach Użytkownika. Chodzi o dane, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, w tym zapisywanych w plikach cookies oraz pozostawianych przez Ciebie podczas dodawania Ogłoszeń Drobnych, czy Komentarzy. W przypadku korzystania z naszych serwisu takimi danymi są np. adres e-mail, adres IP, czy dane pozostawione przez Ciebie w Ogłoszeniu drobnym, w Reklamie, czy podczas podpisywania Umów/Zleceń.


§3. POWODY PRZETWARZANIA
Przetwarzamy Twoje dane osobowe, ponieważ jest to niezbędne do:

- realizacji postanowień zawartych w ramach umowy sprzedaży reklamy (m.in. banerowej, prezentacji w katalogu obiektów, filmu reklamowego, artykułu sponsorowanego);
- obsługi zgłoszeń, które do nas kierujesz (np. przez formularz kontaktowy, e-mail);
- wzięcia udziału w konkursach, weryfikacji zwycięzców w oparciu o regulamin konkursów oraz typowaniu zwycięzców sportowych;
- komentowania artykułów, wydarzeń, zdjęć, filmów;
- wzięcia udziału w dyskusji toczącej się w komentarzach;
- dodania ogłoszenia drobnego na stronach serwisu ogloszenia.Lwówecki.info;
- prowadzenia analiz statystycznych;
- windykacji należności;
- prowadzenie postępowań sądowych;
- przechowywanie danych dla celów archiwizacyjnych;


§4. ZBIERANIE DANYCH
Czy musisz podać nam swoje dane osobowe?

Dane osobowe mogą być zbierane przy dodawaniu ogłoszenia w zakładce Ogłoszenia Drobne, podczas konkursów, podczas dodawania opinii i komentarzy oraz innych działań na łamach Lwówecki.info w tym w formularzach znajdujących się na stronach Portalu podanie Twoich danych jest dobrowolne.

Jeśli z jakiegoś powodu nie chcesz podać swoich danych osobowych, niestety nie będziesz mogła/mógł korzystać z niektórych elementów Portalu np. wziąć udział w konkursie, czy dodać komentarza, opinii.


§5. TWOJE PRAWA
Twoje prawa

Zgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych masz prawo dostępu do swoich danych oraz prawo ich zmiany, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo wniesienia sprzeciwu, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie.

Po zgłoszeniu sprzeciwu Twoje dane zostaną usunięte w ciągu 30 dni lub w terminie określonym odpowiednim regulaminem, gdy Twoje dane nie będą już niezbędne do celów dla których zostały zebrane.

Masz prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych w zakresie naruszenia prawo do ochrony danych osobowych lub innych praw przyznanych na mocy RODO.


§6. WYJĄTKI
Wyjątkowe sytuacje, gdy Twoje dane osobowe mogą zostać udostępnione

- Twoje dane osobowe udostępniamy podmiotom wspierającym nas w świadczeniu usług płatniczych, usług związanych z przechowywaniem, łączeniem i analizowaniem danych.
- Twoje dane osobowe mogą zostać udostępnione na wniosek organów ścigania m.in. Policji i Prokuratury.


§7. TERMINY
Jak długo przechowywane są Twoje dane osobowe?

Twoje dane osobowe będą przechowywane do czasu wniesienia sprzeciwu, odwołania zgody lub np. w przypadku Ogłoszenia Drobnego jego wygaśnięcia.


§8. PRZEKAZYWANIE DANYCH
Przekazujemy Twoje dane do państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego

Twoje dane osobowe będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy do Google LLC w oparciu o odpowiednie zabezpieczenia prawne, którymi są standardowe klauzule umowne ochrony danych osobowych, zatwierdzone przez Komisję Europejską.

§9. USŁUGI ZEWNĘTRZNE
Usługi Google

Ruch na stronach Serwisu monitorowany jest przez statystyki Google Analytics, co umożliwia gromadzenie i analizowanie danych o sposobie korzystania oraz popularności strony portalu.

Na stronach Serwisu są również czcionki, skrypty, zdjęcia, filmy Youtube i inne pliki wysyłane bezpośrednio z serwerów należących do Google.

Odwiedzając Serwis przeglądarka użytkownika łączy się bezpośrednio z serwerami należącymi do Google i może przy tym wysyłać tam dane, m. in. adres IP komputera.

Polityka prywatności Google dostępna jest pod adresem https://policies.google.com/technologies/partner-sites?hl=pl

Wtyczki Facebook

W Serwisie używana jest wtyczka „Page Plugin” dostarczana przez Facebook Inc., 1601 Willow Road, Menlo Park, California 94025, USA.

Odwiedzając Serwis przeglądarka użytkownika łączy się bezpośrednio z serwerami należącymi do Facebook i może przy tym wysyłać tam dane, m. in. adres IP komputera.

Polityka prywatności Facebook dostępna jest pod adresem https://pl-pl.facebook.com/about/privacy.


§10.PROFILOWANIE
Automatyczne przetwarzanie Twoich danych osobowych w kontekście profilowania

Nie przetwarzamy Twoich danych osobowych w kontekście profilowania.


§11. JAWNOŚĆ DANYCH
Jawne dane osobowe

Dane podane w Serwisie np. w Ogłoszeniu Drobnym czy przy okazji wysyłania komentarzy do artykułów są dostępne dla wszystkich odwiedzających strony zawierające te dane. Lwówecki.info nie ma możliwości zabezpieczenia swoich użytkowników przed osobami prywatnymi lub firmami, które te dane wykorzystają do przesłania Państwu informacji. Dlatego dane te nie podlegają Polityce Prywatności.


§12.CIASTECZKA
Pliki Cookie i identyfikatory urządzeń

Korzystając z usług Lwówecki.info wyrażają Państwo zgodę na wykorzystywanie plików cookie oraz identyfikatorów urządzeń do realizacji usług, personalizowania reklam i analizowania reklam na stronie - zobacz szczegóły. Jeżeli nie wyrażają Państwo zgody na używanie przez nas cookie, powinni je Państwo zablokować w ustawieniach swojej przeglądarki.

§13. WYŁĄCZENIE ODPOWIEDZIALNOŚCI
Wyłączenie odpowiedzialności

Informacje zawarte w artykułach na łamach Lwówecki.info są zgodne z opinią jego autorów. Opinie wyrażone przez społeczność w komentarzach, w artykułach czytelników lub w inny sposób nie zawsze są zgodne z opinią Portalu.

Lwówecki.info oraz jego redakcja nie bierze na siebie odpowiedzialności za zamieszczone reklamy. Kupujący powinien być ostrożny odpowiadając na reklamę, bądź wysyłając pieniądze. Przykładamy dużą wagę do uwierzytelnienia reklamodawcy, lecz nie możemy odpowiadać za postępowanie reklamodawców. Dane adresowe jak też szczegóły oferty każdego reklamodawcy można uznać za pewne tylko w momencie publikacji.



 
POLITYKA PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTANIA PLIKÓW COOKIES (ciasteczek)
 
lwowecki.info

§1.
 WSTĘP
  1. Niniejsza Polityka Prywatności określa zasady przechowywania i dostępu do informacji na urządzeniach Użytkownika za pomocą plików Cookies, służących realizacji usług świadczonych drogą elektroniczną żądanych przez Użytkownika, przez Administratora Serwisu.
  2. Korzystając z tego serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki wyrażasz zgodę na stosowanie plików „cookies” zgodnie z tą Polityką prywatności.
  3. Gromadzone dane Użytkowników przetwarzane są w sposób zgodny z zakresem udzielonego przez Użytkownika zezwolenia, przede wszystkim w celu realizacji usług oraz w celach marketingowych, zgodzie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych. Dane osobowe Użytkowników nie podlegają sprzedaży ani udostępnieniu innym osobą czy podmiotom.
§2.
 DEFINICJE
  1. Administrator - oznacza przedsiębiorstwo Lwówecki.info Anna Kowalska, z siedzibą: 59-610 Wleń, ul. Jana Pawła II 14a/18, NIP: 616-128-87-71, Regon: 362518179, która świadczony usługi drogą elektroniczną oraz przechowuje i uzyskuje dostęp do informacji w Urządzeniach Użytkownika.
  2. Cookies - oznacza dane informatyczne, w szczególności niewielkie pliki tekstowe, zapisywane i przechowywane na urządzeniach, za pośrednictwem których Użytkownik korzysta ze stron internetowych Serwisu.
  3. Cookies Administratora - oznacza Cookies zamieszczane przez Administratora, związane ze świadczeniem usług droga elektroniczną przez Administratora za pośrednictwem Serwisu.
  4. Cookies Zewnętrzne - oznacza Cookies zamieszczane przez partnerów Administratora, za pośrednictwem strony internetowej Serwisu.
  5. Serwis – oznacza serwis internetowy o charakterze informacyjno- turystycznym, w którym publikowane są informacje z terenu powiatu lwóweckiego i powiatów przyległych oraz zdjęcia, filmy a także ogłoszenia i reklamy, działający w domenie głównej www.lwowecki.info
  6. Urządzenie - oznacza elektroniczne urządzenie za pośrednictwem, którego Użytkownik uzyskuje dostęp do Serwisu.
  7. Użytkownik – każdy podmiot korzystający z Serwisu (osoba fizyczna, prawna, ...), na rzecz, którego zgodnie z Regulaminem i przepisami prawa mogą być świadczone usługi drogą elektroniczną lub z którą zawarta może być Umowa o świadczenie usług drogą elektroniczną.
§3.
RODZAJE WYKORZYSTYWANYCH COOKIES 
  1. Stosowane przez Administratora Cookies są bezpieczne dla Urządzenia Użytkownika. W szczególności tą drogą nie jest możliwe przedostanie się do Urządzeń Użytkowników wirusów lub innego niechcianego oprogramowania, w tym oprogramowania złośliwego. Pliki te pozwalają zidentyfikować oprogramowanie wykorzystywane przez Użytkownika i dostosować Serwis indywidualnie dla każdego Użytkownika.
  2. Zgodnie z przyjętą praktyką większości serwisów WWW przechowujemy zapytania HTTP kierowane do naszego serwera. Przeglądane zasoby identyfikowane są poprzez adresy URL. 
  3. Wykaz informacji przechowywanych w plikach logów serwera WWW jest następujący:
    1. publiczny adres IP komputera, z którego nadeszło zapytanie (może to być bezpośrednio komputer użytkownika),
    2. nazwę stacji klienta - identyfikacja realizowana przez protokół http o ile jest możliwa, nazwa użytkownika podawana w procesie autoryzacji,
    3. czas nadejścia zapytania,
    4. pierwszy wiersz żądania http,
    5. kod odpowiedzi http,
    6. liczbę wysłanych przez serwer bajtów,
    7. adres URL strony poprzednio odwiedzanej przez użytkownika (referer link) - w przypadku, gdy przejście do strony Biura nastąpiło przez odnośnik,
    8. informacje o przeglądarce użytkownika,
    9. informacje o błędach, jakie nastąpiły przy realizacji transakcji http,
  4. Administrator wykorzystuje dwa typy plików cookies:
    1. Cookies sesyjne: są przechowywane na Urządzeniu Użytkownika i pozostają tam do momentu zakończenia sesji danej przeglądarki. Zapisane informacje są wówczas trwale usuwane z pamięci Urządzenia. Mechanizm cookies sesyjnych nie pozwala na pobieranie jakichkolwiek danych osobowych ani żadnych informacji poufnych z Urządzenia Użytkownika.
    2. Cookies trwałe: są przechowywane na Urządzeniu Użytkownika i pozostają tam do momentu ich skasowania. Zakończenie sesji danej przeglądarki lub wyłączenie Urządzenia nie powoduje ich usunięcia z Urządzenia Użytkownika. Mechanizm cookies trwałych nie pozwala na pobieranie jakichkolwiek danych osobowych ani żadnych informacji poufnych z Urządzenia Użytkownika.
  5. Użytkownik ma możliwość ograniczenia lub wyłączenia dostępu plików cookies do swojego Urządzenia. W przypadku skorzystania z tej opcji korzystanie ze Serwisu będzie możliwe, poza funkcjami, które ze swojej natury wymagają plików cookies.
§4.
CELE W JAKICH WYKORZYSTYWANE SĄ COOKIES
  1. Administrator wykorzystuje Cookies Własne w następujących celach:
    1. Konfiguracji serwisu:
      • dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych Serwisu,
      • rozpoznania urządzenia Użytkownika Serwisu oraz jego lokalizację i odpowiednio wyświetlenia strony internetowej, dostosowanej do jego indywidualnych potrzeb,
      • zapamiętania ustawień wybranych przez Użytkownika i personalizacji interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu,
      • zapamiętania historii odwiedzonych stron w serwisie w celu rekomendacji treści,
      • rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp...
    2. Uwierzytelniania użytkownika w serwisie i zapewnienia sesji użytkownika w serwisie:
      • utrzymania sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła,
      • poprawnej konfiguracji wybranych funkcji Serwisu, umożliwiając w szczególności weryfikację autentyczności sesji przeglądarki,
      • optymalizacji i zwiększenia wydajności usług świadczonych przez Administratora.
    3. Realizacji procesów niezbędnych dla pełnej funkcjonalności stron internetowych:
      • dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych Serwisu. W szczególności pliki te pozwalają rozpoznać podstawowe parametry Urządzenia Użytkownika i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb,
      • poprawnej obsługi programu partnerskiego, umożliwiając w szczególności weryfikację źródeł przekierowań Użytkowników na strony internetowe Serwisu.
    4. Zapamiętania lokalizacji użytkownika:
      • poprawnej konfiguracji wybranych funkcji Serwisu, umożliwiając w szczególności dostosowanie dostarczanych informacji do Użytkownika z uwzględnieniem jego lokalizacji.
    5. Analiz i badań oraz audytu oglądalności:
      • tworzenia anonimowych statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych Serwisu, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości.
    6. Świadczenia usług reklamowych:
      • dostosowania prezentowanych za pośrednictwem Serwisu reklam usług i produktów firm trzecich.
    7. Zapewnienia bezpieczeństwa i niezawodności serwisu.
  2. Administrator usługi wykorzystuje Cookies Zewnętrzne w następujących celach:
    1. prezentowania treści multimedialnych na stronach internetowych Serwisu, które są pobierane z zewnętrznego serwisu internetowego:
      • www.youtube.com [administrator cookies: Google Inc z siedzibą w USA],
      • www.wrzuta.pl [administrator cookies: Free4Fresh Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie],
    2. zbierania ogólnych i anonimowych danych statycznych za pośrednictwem narzędzi analitycznych:
      • Google Analytics [administrator cookies: Google Inc z siedzibą w USA],
    3. prezentowania reklam dostosowanych do preferencji Użytkownika z wykorzystaniem narzędzia internetowej reklamy:
      • Google AdSense [administrator cookies: Google Inc z siedzibą w USA],
      • Sieć reklamowa [administrator cookies: Internetowy Dom Mediowy net S.A z siedzibą w Warszawie],
    4. wykorzystania funkcji interaktywnych w celu popularyzacji serwisu a pomocą serwisów społecznościowych:
      • plus.google.com [administrator cookies: Google Inc z siedzibą w USA],
      • Facebook.com [administrator cookies: Facebook Inc z siedzibą w USA lub Facebook Ireland z siedzibą w Irlandii],
      • nk.pl [administrator cookies: Nasza Klasa Sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu],
      • LinkedIn.com [administrator cookies: LinkedIn Ireland Limited z siedzibą w Irlandii].
§5.
MOŻLIWOŚCI OKREŚLENIA WARUNKÓW PRZECHOWYWANIA LUB UZYSKIWANIA DOSTĘPU PRZEZ PLIKI COOKIES
  1. Użytkownik może samodzielnie i w każdym czasie zmienić ustawienia dotyczące plików Cookies, określając warunki ich przechowywania i uzyskiwania dostępu przez pliki Cookies do Urządzenia Użytkownika. Zmiany ustawień, o których mowa w zdaniu poprzednim, Użytkownik może dokonać za pomocą ustawień przeglądarki internetowej lub za pomocą konfiguracji usługi. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu Cookies na urządzeniu Użytkownika. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej). Instrukcja, co do kroków postępowania dla poszczególnych, najpopularniejszych przeglądarek i urządzeń lub systemów znajduje się pod wskazany adresami:
    1. Mozilla Firefox,
    2. Google Chrome,
    3. Internet Explorer,
    4. Opera,
  2. Użytkownik może w każdej chwili usunąć pliki Cookies korzystając z dostępnych funkcji w przeglądarce internetowej, której używa.
  3. Zgodnie z art. 173 ust. 2 ustawy Prawo telekomunikacyjne (Dz. U.z 21.12.2012 r., poz. 1445) pozostawienie takich ustawień przeglądarki po otrzymaniu informacji na temat plików „cookies” stosowanych w serwisie jest równoznaczne z wyrażeniem zgody na stosowanie plików „cookies” w witrynach internetowych.
  4. Ograniczenie stosowania plików Cookies, może wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronie internetowej Serwisu lwówecki.info
§6.
ODNOŚNIKI DO INNYCH STRON
  1. Administrator nie ponosi odpowiedzialności za zasady zachowania Polityki Prywatności obowiązujące na stronach WWW, do których odnośniki (linki) znajdują się w serwisie lwówecki.info. Użytkownik po przejściu do innej strony powinien niezwłocznie zapoznać się z obowiązującym na niej Regulaminem i Polityką Prywatności.
§7.
ZMIANY
  1. W przypadku zmiany obowiązującej Polityki Prywatności, wprowadzone zostaną odpowiednie modyfikacje do powyższego zapisu co zostanie to odnotowane w stopce dokumentu oraz na stronie głównej Serwisu w numerze wersji dokumentu.

data ostatniej modyfikacji: 25.05.2018 r
Aktualności | Wydarzenia | Ludzie | Samorząd | Na sygnale | Wywiady | Historia | Galeria | Ogłoszenia |  Reklama | Praca